DOÇ.DR.CELALETTİN SEVER

ESTETİK, PLASTİK VE REKONSTRÜKTİF CERRAHİ UZMANI

DOÇ.DR.CELALETTİN SEVER Logo

viaestetik

Ana sayfa  / Yanıklar ve Tedavisi
Yanık Tedavisi

Yanıklar ve Tedavisi

Yanık şiddetinin değerlendirilmesinde vücut yüzeyindeki yanmış alanın genişliği ve bu alandaki yanıkların derinliği iki önemli kriterdir. Hastanın daha önceden mevcut olan hastalıklar ve ek travmalar, ısı kaynağının sıcaklığı ve temas süresi de göz önüne alınan diğer kritelerdir. Ayrıca hayati tehlikenin varlığı yanında, kişinin yaşı, olay sırasında yaşadığı sosyal çevre, hastanın tedavi sonrası yaşam kalitesini etkileyecek bölgelerinin (baş, boyun, el, ayak, genital bölge vb) yanmış olması da göz önüne alınır.

Yanık derinliği değerlendirilirken yanan cildin derin tabaklarının ne kadar etkilendiği tespit edilir. Bu sınıflandırmada yanık derinliğinden birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü derece olarak söz edilir.

Birinci derece yanıklar yüzeyseldir. Derinin epidermis denilen en üst tabakasını etkilenmektedir. Deri kırmızıdır, basınç uygulandığında soluklaşır. Ödem oluşabilir ve genellikle deride bül dediğimiz su toplanması söz konusu değildir. Yara kırmızı, ve acı vericidir ve 3 ila 6 gün içerisinde iz bırakmadan iyileşir. Güneş yanıklarının büyük çoğunluğu birinci derecedir

İkinci derece yanıklar, derinin derin tabakası olan dermisin bir kısmını da etkilenmektedir. Doku hasarı 1. Derece yanıklardan fazladır, ödem, bül ve ağrı mevcuttur, pansumanlarla 2-3 haftada iyileşir. Dermisin 2/3ünden fazlasını etkileyen 2. derece yanıklar kalıcı iz ve fonksiyon kayıplarına neden olabilmektedir.

Üçüncü derece yanıklar, derinin tamamını etkileyen yanıklardır. Epidermis ve dermis tamamen yanmıştır.

Derin 2. derece, ve 3. Derece yanıklar, skar dediğimiz cilt dokusundan farklı ve düzensiz bir görünümlü izlere neden olmaktadır. Derin 2. derece ve 3. derece yanıklarda kimi zaman karşımıza çıkan hipertrofik skar dediğimiz aşırı iyileşme durumu skarın aşırı artması nedeni ile meydana gelmektedir. Bu aşırı iyileşme durumu yaralarda kabarmalar ve kızarıklıkla seyreder, zaman içinde el, kol, bacaklar ve ayaklarda hareket kısıtlılığına yol açan ‘kontraktür’ dediğimiz aşırı sertleşme ve açılanma ile işlev bozukluklarına neden olmaktadır. Bu durumun engellenmesi ve/ veya ilerlemesinin sınırlandırılması mümkündür

Yanık yaralarının iyileşme sürecinin hayat boyu sürdüğü ancak iyileşmenin iki yılda tamamlanacağı bilinmeli, deri bakımı, iz ve işlevsel tedavilerin başarılı olması için bu süre icinde kontrollere düzenli gidilmelidir.

Derinlik genişlik ve diğer kriterlerle yapılan değerlendirme sonucu hastanın tedavi süreci planlanmalıdır. Sonuç olarak, yanıkların kimi zaman ölümle sonuçlanması, kimi zamansa insanın tüm yaşamını değiştirecek ağırlıkta fonksiyon kayıplarına yol açması çok ciddi bir durumdur.

  • • Yara Bakımı ve Tedavisi
  • • Büyüme Faktörleri (EGF) İle Tedavi
  • • Kök Hücre İle Tedavi
  • • Negatif Basın Sistemi (VAC) ile Tedavi
  • • Yara Bakım Ürünleri ile Tedavi
  • • Cerrahi Tedavi