Terleme Botoksu
Terleme Botoksu
BOTOKS
Botox uygulamasında kullanılan madde, Clostridium Botulinum adlı bakteri tarafından salgılanan bir proteindir. Bu madde sinirlerden kaslara olan elektriksel iletiyi bloke ederek, uygulanan bölgedeki kasın fonksiyonunu geçici olarak azaltır veya yok eder.
Botoks enjeksiyonları ilk defa 1970 yılında şaşılık tedavisinde uygulanmış, 1990’lı yıllarla birlikte estetik cerrahide de kullanılmaya başlanmıştır. Kullanıldığı ilk yıllardan bu yana hızlı kolay uygulanabilirliği, tedavideki etkinliği, yüksek hasta memnuniyeti ve sonuçlarının tahmin edilebilir olması nedeniyle hızla popüler olmuştur.
Terleme Botoksu Nedir?
Aşırı terleme sosyal ve iş hayatını olumsuz yönde etkileyen tıbbi ve sosyal bir problemdir. Aşırı terleme sadece yaz aylarında değil her mevsimde yaşam kalitesini düşüren, sosyal bir problem olarak karşımıza çıkar.
Günümüzde terleme tedavisinde terleme botoksu, en pratik uygulama olarak popüler hale gelmiştir. Terleme botoksu, minimal risk içermesi, pratik, kolay uygulanabilir ve etkili oluşu ile günümüzde aşırı terleme tedavisi en çok tercih edilen yöntemdir.
Terleme Nedenleri
1. Tiroit hastalıkları, aşırı böbrek üstü bezi çalışması gibi metabolizma
hastalıkları,
2. Kalp hastalıkları, akciğer hastalıkları, şeker hastalığı gibi sistemik
hastalıklar,
3. Şişmanlık,
4. Aşırı alkol tüketimi,
5. Hamilelik, menopoz gibi hormonal dengede değişimler,
6. Bazı kanser türleri aşırı koltuk altı terlemesi ile seyredebilir.
Ancak herhangi bir hastalık veya etkenden bağımsız olarak yapısal sebeplerle aşırı terleme görülebilir.
Terleme Botoksu Nerelere Yapılır?
En sık yapılan terleme botoksu işlemi koltuk altı botoksu uygulamasıdır.
1. Koltuk altı terleme botoksu,
2. El terlemesi botoksu,
3. Ayak terlemesi botoksu olarak sıralanabilir.
Kimler Botoks Yaptırabilir?
Botoks, 18 yaşından büyük yüz ve boyun bölgesinde oluşan mimik çizgileri ve kırışıklıkları azaltmak veya oluşmasını önlemek isteyen kadın ya da erkek herkes tarafından yaptırılabilir.
Terleme Botoksu Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Botoks uygulamasının öncesinde bir doktor muayenesi gerçekleştirilir. Doktor muayenesinde kişinin kullandığı ilaçlardan, mevcut rahatsızlıklara ve kişisel durumlarına kadar detaylı bilgi alınır. İşlem sırasında fazla kızarıklık meydana gelmemesi için kan sulandırıcı ilaçların hekim gözetiminde bırakılması gerekir. Bunun dışında kişinin kullandığı bitkisel ürünlerin de tüketilmesine ara verilmelidir. Botoks uygulaması öncesinde kişinin terleme noktaları işaretlenir. Bu sayede botoks enjeksiyonunun hangi noktalara uygulanacağı tespit edilmiş olur.
Botoks uygulaması nerede yapılır?
Uygulama oldukça basit ve hızlıdır. Botoks uygulaması mutlaka muayenehane şartlarında ve doktor tarafından yapılmalıdır.
Tedavi Nasıl Uygulanır?
Botulinum toksininin botoks uygulaması için geliştirilmiş ürünleri birbirinden farklı doz, etki ve güvenlik özelliklerine sahip olabilir. Bu nedenle uygulama öncesi enjekte edilecek olan doz, her hasta ve her ürün tipi için özellikli olarak yeniden hesaplanır.
Botox olarak bilinen botulinum enjeksiyon preparatı, toplam 100 ünite toksin içerir ve 2 ml serum fizyolojik ile sulandırılarak hazırlanır. Enjeksiyon için cilt altı dokudan çok kas dokusu tercih edilir ve uygun enjektör buna göre belirlenir.
Hazırlanan çözelti uygun enjektöre alındıktan sonra ağrıyı takip etme yöntemi ile belirlenmiş olan her noktaya, 4-5 ünite olacak şekilde toksin enjeksiyonu gerçekleştirilir. Uygulama sonrasında hasta, yaklaşık 15 dakika boyunca yakından takip edilir ve ani gelişen baş ağrısı, kaslarda ağrı ve güç kaybı, tansiyon yüksekliği ve enjeksiyon bölgesinde reaksiyon gibi olası yan etkiler açısından değerlendirilir ve bilgilendirilir.
Aşırı terlemenin tedavisinin yapılabilmesi için öncelikle altta yatan nedenlerin araştırılması gerekir. Tüm vücutta görülen aşırı terlemenin yukarıda saydığımız gibi veya birden fazla nedeni olabilir. Bu nedenler tedavi edildiği takdirde aşırı terleme de düzelecektir. Sempatik sinir sisteminin doğru çalışmamasından ötürü oluşan bölgesel aşırı terlemenin tedavisinde ise ameliyatlı ve ameliyatsız olmak üzere çeşitli yöntemler vardır. Ameliyatsız yöntemlerin en sık tercih edileni, botulinum toksin uygulamalarıdır. Koltuk altı, el ve ayaklar, hatta saçlı deride botoks (botox) ile aşırı terleme tedavisi başarılı bir şekilde gerçekleştirilmektedir.
Botoks, sempatik sinirlerin ter bezlerini uyarmasını engelleyerek etki gösterir. Etki süresi 4-6 ay civarındadır. Botoks ile terleme tedavisi, aşırı terlemesi olmayan ancak az miktarda koltuk altı terlemesi gibi bölgesel terlemeden rahatsız olan kişiler için de uygundur. Bu bölgedeki ter bezlerinin aktivitesinin azaltılması veya durdurulması, kişinin genel sağlığı üzerinde olumsuz bir etki yaratmaz. Aksine, sosyal ve psikolojik açıdan olumlu etkileri vardır. İlkbaharda yapılacak tek uygulama, son bahara kadar sürecek etkisiyle kişinin tüm yazı rahat geçirmesini sağlayacaktır.
Botoks ile koltuk altı terleme tedavisi oldukça konforlu ve kısa bir işlemdir. 10 dakikalık bir işlem ile sizi 4-6 ay konfora kavuşturacak botoks uygulaması yapılır. İşlemden sonra, 2 hafta süre ile sıcak sudan uzak durmanız, ılık su ile banyo yapmanız yeterlidir. El ve ayak bölgeleri çok hassas olduğu için bu bölgelerin uyuşturulmasında kremler değil lokal anestezi ile bloklar tercih edilmektedir.
Terleme Botoksu Kalıcı mı?
Terleme pek çok insanın başına gelmekte olan bir durumdur. Fakat bazı bireylerde terleme aşırı oranda gerçekleşebilmekte ve bu durum kişinin hayat kalitesinin düşmesine neden olabilmektedir. Aşırı terleme nedeniyle sosyal anlamda olumsuz etkiler oluşabilmektedir. Böyle bir durumda ise bu sorunun tedavi edilmesi önerilmektedir. Tedavi ise farklı şekillerde gerçekleştirilebilmektedir. Son dönemlerde oldukça ön plana çıkan
yöntemlerden bir tanesi ise botoks yöntemidir. Botoks uygulaması ile birlikte aşırı terleme durumuna son verilebilmektedir.
İşlem uygulandıktan birkaç gün sonra etkisi ortaya çıkmaktadır. Etkisini tamamen göstermesi ise ikinci haftanın sonunda gerçekleşmektedir. Tedavi tamamen kalıcı bir tedavi yöntemi değildir. Ortalama 6 ile 8 ay gibi bir süre boyunca etkisini devam ettirmektedir. Daha sonrasında kişiye yeniden botoks uygulanabilmektedir.
Terleme Botoksu Etkili mi?
Terleme Botoksu İşe Yarıyor mu? Özellikle avuç içi, ayak tabanı ve koltuk altı gibi noktalarda terleme görülmektedir. Aşırı terleme durumunda ise bu noktalarda kişi oturuyorken bile terleme durumu ortaya çıkabilmektedir. Bu durum hayat kalitesini son derece düşürmektedir. Bundan dolayı tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır. Aşırı terleme sorununun tedavilerinden biri ise botoks ile gerçekleştirilmektedir.
Son dönemlerde oldukça sık kullanılmakta olan bu yöntem ile uzun süre boyunca yoğun bir şekilde terleme sorunundan kaçınılmaktadır. Kolay ve tekrarlanabilir bir yöntemdir. Etkili ve ameliyatsız bir yöntem oluşundan dolayı sıkça ön plana çıkmaktadır
Botoxun zararı var mı?
Botox uzun yıllardır estetik amaçlı olarak kullanılmaktadır. Kas hastalıklarında kullanımı ise çok daha eskiye dayanmaktadır. Bu süreler içinde Botox’un hiçbir yan etkisi saptanmamıştır. Amerikan ilaç araştırma dairesi FDA’nın da onayladığı Botox tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır. Genel olarak ,allerjik değildir. Hassasiyet için teste gerek yoktur. Sadece lokal olarak etki eder ve vücuttaki dolaşıma geçmez. Uzun dönemde de herhangi bir zararlı etkisi görülmez.
Botoks uygulanmasının uygun olmadığı hastalar var mıdır?
Kas hastalıkları olan, hamile olan hastalar dışında uygun beklentileri olan her hastaya rahatlıkla uygulanabilmektedir.
Botoks aynı zamanda bir dolgu maddesi midir?
Hayır botoks dolgu amacıyla kullanılmaz.
Botoks uygulaması ağrılı bir işlem midir?
Botoks yaparken kullandığımız iğneler can yakmamak için tasarlanmış oldukça ince uçlu ve küçük iğnelerdir. Bu iğneler insülin hastalarının kullandığı iğnelerdendir. Böyle bir iğne ile çok az ağrı hissedersiniz. Ancak uygulama öncesinde bölgeye süreceğimiz bir krem ağrıyı hissetmemenizi sağlar.